Group homeCareersBusiness Development Manager Grondstoffen
7 September 2021

Business Development Manager Grondstoffen

Location
Rotterdam,The Netherlands

Area of expertise
Business Development

Employment
Fulltime

Contract
Temporary/Permanent

Vind jij het belangrijk om in jouw werk het verschil te maken en echt iets toe te voegen aan een mooiere wereld? Heb je een commerciële drive, een groot netwerk en ben je graag actief in een technische setting? Dan kun je als business development manager bij Blue Phoenix een belangrijke bijdrage leveren aan het volledig circulair maken van waste-to-energy!

Functieomschrijving

Jouw belangrijkste taken zijn het opbouwen van een netwerk van klanten en samenwerkingspartners die mineralen/grondstoffen gaan afnemen van Blue Phoenix, het onder de aandacht brengen van de mineralen/grondstoffen in de branche, het sluiten van contracten en het onderhouden van de klantrelaties. Kortom: jij bent hèt gezicht van Blue Phoenix in de markt.

Marktontwikkeling

Blue Phoenix is marktleider m.b.t. het recyclen van asresidu en loopt vooruit op de Nederlandse wetgeving. Er zijn tal van mogelijkheden om de mineralen/grondstoffen van Blue Phoenix toe te passen waar nu nog materialen gebruikt worden die niet gerecycled zijn. Aan jou de taak Blue Phoenix en haar producten te positioneren en de bewustwording van de voordelen van het gebruik van deze mineralen/grondstoffen te vergroten in de markt. Ook verstrek je informatie over naderende wetgeving zodat hierop, in samenwerking met Blue Phoenix, kan worden geanticipeerd.

Je doet marktonderzoek, maakt salesplannen in samenwerking met de directie en zet deze vervolgens om in concrete acties waarmee je gestructureerd het marktaandeel van Blue Phoenix vergroot. Jouw werkgebied is heel Nederland. Je investeert in langdurige relaties. Bij klanten inventariseer je grondig wat de wens is. Je vraagt door, herkent de vraag achter de vraag en weet op basis daarvan het juiste aanbod te doen. De wijze van aanlevering, inrichting van processen en inzet van subsidies betrek je hier ook bij. Wanneer de deal rond is, zorg je dat de zakelijke en logistieke afhandeling soepel verloopt. Maandelijks rapporteer je behaalde resultaten en KPI’s aan de directie. 

Tevens richt je je op het aangaan van partnerships, zit je aan tafel bij ministeries en ben je betrokken bij de ontwikkeling van wetgeving. Je brengt en haalt informatie, geeft advies, bent sparringpartner en doet aanbevelingen. Daarmee ben je een sleutelfiguur in de groei van de circulaire economie en het borgen van de continuïteit van Blue Phoenix. Vanzelfsprekend zorg je ervoor dat je aanwezig bent op relevante beurzen en netwerkbijeenkomsten waar je informatie over de markt opdoet en nieuwe contacten legt.

Salesafdeling opzetten

Blue Phoenix is een relatief jonge organisatie en een gestructureerde salesafdeling moet nog helemaal opgezet worden. Gedurende de eerste periode houd je je bezig met het inrichten van processen en het opzetten van een offerte configurator. Je zorgt dat alles goed geautomatiseerd is ingericht. Ook maak je eerst zelf calculaties en offertes; naarmate de organisatie groeit neem je medewerkers aan voor de backoffice. Andere accountmanagers zullen het team op termijn gaan versterken.

Marketing

Vanuit de salesplannen ontwikkel je tevens een marketingstrategie en bepaal je welke concrete acties worden ingezet. Zoals offline en online campagnes, activiteiten op social media, website, persberichten, nieuwsbrieven en open dagen. Marketingactiviteiten besteed je in eerste instantie uit; op termijn en in samenhang met de groei van de organisatie neem je een marketingmedewerker aan.

Wetgeving en kwaliteit

In deze rol is het cruciaal dat je de snel ontwikkelende wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten houdt om daar op in te kunnen spelen en (potentiële) klanten goed te kunnen informeren. Bij de verkoop van de mineralen/grondstoffen behoren tevens strikte procedures en certificeringen. Je hebt hierover geregeld contact met collega’s en externe organisaties om ervoor te zorgen dat aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Functie-eisen

  • Een afgeronde relevante HBO opleiding;
  • Relevante commerciële werkervaring in verkoop van toeslag en of grondstoffen zoals zand/grind en/of secondaire toeslagmaterialen;
  • Affiniteit met duurzaamheid / circulaire economie / waste-to-energy;
  • Een netwerk in de civiele en beton verwerkende industrie waardoor je in staat bent een vliegende start te maken met het verkopen van de door Blue Phoenix geproduceerde producten.

Persoonskenmerken

De uitdaging Blue Phoenix in Nederland stevig op de kaart te zetten, het markaandeel aanzienlijk te vergroten én een goedlopende salesafdeling op te zetten spreekt jou enorm aan.

Je bent een netwerker en relatiebeheerder in hart en nieren die goed inspeelt op de behoeften van de klant en gaat voor resultaat. Je weet bij wie je de juiste informatie vandaan haalt en kunt de vertaalslag maken naar de klant. Je bent in staat met een grote diversiteit aan menstypen te communiceren; je beschikt over de nodige dosis empathie. Vanzelfsprekend heb je een sterke commerciële en dienstverlenende drive, de wil om te scoren, een representatief voorkomen en een hoge gunfactor. Je houdt van persoonlijk contact, hebt wat voor een ander over, staat voor anderen klaar en hebt een verbindende houding. Je weet klanten het nut in te laten zien van het gebruik van de mineralen/grondstoffen en de samenwerking met Blue Phoenix.

Bovenal werk je graag in een innovatieve omgeving waarin je bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Interesse

Mocht je interesse hebben in deze functie en voldoen aan de gestelde eisen, reageer dan zo spoedig mogelijk via email naar: hr.eu@bluephoenix-group.com